Loading...

Eget kök

Sedan 2003 har Montessoriförskolan Tellus ett eget kök med en anställd kock som lagar all mat till barn och personal. All mat lagas från grunden för att kvalitén på maten skall vara den bästa. Vi har fokus på husmanskost och blandar in influenser från hela världen i vår mat. För oss är det viktigt att maten är god och näringsrik såväl som vacker att se på. Vi använder bara svenskt kött och i stor utsträckning ekologiska grönsaker. En dag i veckan har vi en Grön dag, då vi tänker på vår miljö.

Måltider

Alla barn bjuds varje dag på lunch och mellanmål.

Alternativa måltider erbjuds de barn som inte äter kött och/eller har någon form av allergi. Skriftligt intyg på vilka födoämnen som inte får ätas ska lämnas in av vårdnadshavaren.

Vi investera i bra måltider

Vår vision är att alla våra barn på Tellus ska känna matglädje. Måltiderna på Tellus ska ge alla barn, oavsett bakgrund, möjlighet till bra matvanor. Detta är även en viktig del i vår kokerska Bodils arbete för jämlik hälsa och syn på mat.

Bra mat som hamnar i magen ger barnen energi att utvecklas, leka och lära. Dessutom finns det åtskilliga sätt att använda mat och måltiderna i det pedagogiska arbetet på Tellus.

Våra måltider på Tellus omfattas av förskolans styrdokument som skollag och läroplan.

Bodil har arbetat mycket med att locka alla sinnena genom maten. Hon serverar maten vackert i barnens små skålar. Vi tycker det är bra även att de yngsta barn så tidigt som möjligt får lägga upp maten på tallriken och äta själva, detta stärker barnets tilltro till sin egen förmåga. Bodil låter även barnen vara med och hjälpa till när tillfälle ges exempelvis skala morötter, dela sin frukt osv.

Vi strävar efter att ge barnen en sockerfri förskola.

(Och därför har vi endast socker i samband med glass när barnen fyller år)

Tradition måltider

Lång bord

Bodil är duktig på våra traditioners dagar (semledagen, påsk, midsommar, jul mm...), att duka upp ett litet buffébord i barnens höjd, så kan barnen går runt och plocka till deras egen tallrik.

Kalas måltider

När barnen fyller år firar vi det med att barnet tillsammans med Bodil väljer en rätt som skall serveras, på så vis är barnen delaktiga i sin egen vardag och lärande.