Loading...

Eget kök

Sedan 2003 har Montessoriförskolan Tellus ett eget välutrustat kök med en anställd kock som lagar all mat. All mat lagas från grunden för att den absolut högsta kvalitén på maten skall vara den bästa. Fokus läggs på klassisk husmanskost blandat med influenser från hela världen. Maten ska vara god och näringsriktig samt vacker och tilltalande att se på. Vi använder bara svenskt kött och i så stor utsträckning som möjligt ekologiska grönsaker och frukt. Vi strävar efter att ge barnen en sockerfri förskola.

Vi investera i bra måltider

Vår ambition är att alla våra barn på Tellus ska känna riktig matglädje. Måltiderna, lunch och mellanmål ska ge alla barn, oavsett bakgrund, möjlighet till bra kostvanor. Detta är även en viktig del i vår kock Philips arbete för jämlik hälsa och synen på mat.

Våra måltider på Tellus omfattas av förskolans styrdokument, skollagen och läroplanen samt livsmedelsverkets riktlinjer för måltider i förskolan.

Philip jobbar mycket med att locka alla sinnena genom maten. Vi tycker det är bra att även de allra yngsta barnen så tidigt som möjligt får lägga upp sin mat på tallriken och äta själva, detta stärker barnets tilltro till sin egen förmåga. Det ges också tillfälle för barnen att vara med och hjälpa till när det ges möjlighet exempelvis skala morot, dela sin frukt osv.

Måltider

Alla barn bjuds varje dag på lunch och mellanmål samt varierad ekologisk frukt på fm och em.

2 gånger i veckan serveras det vegetariska rätter, fisk var 14:e dag samt mjölk/vatten till alla måltider.

Alternativa måltider erbjuds de barn som har någon form av allergi. Skriftligt intyg på vilka födoämnen som inte får ätas ska lämnas av vårdnadshavaren.

När barnen fyller år firar vi detta med att barnet tillsammans med Philip väljer en maträtt, här ges barnet en möjlighet till inflytande samt delaktighet i sin egen vardag och lärande. Vi strävar efter att ge barnen en sockerfri förskola och därför har vi endast socker i samband med födelsedagen, då vi bjuder på en liten pinnglass/fruktfat.

Philip är duktig på att uppmärksamma traditioner (Påsk, midsommar, jul mm…), ofta är det då buffé i barnens höjd så att barnen själva går runt och plockar.

Uppdaterad 220121

Vi strävar efter att ge barnen en sockerfri förskola.

(Och därför har vi endast socker i samband med glass när barnen fyller år)